Novice mediji

Gorenjski Župani na okopih

IGOR E BERGANT (voditelj): Ob obisku vlade na Gorenjskem močno odmeva tudi županski bojkot tega obiska. Nobeden od 18 gorenjskih županov se ni udeležil večernega srečanja s premierjem in ministri na Brdu pri Kranju. So pa večerno srečanje izkoristili gospodarstveniki iz te regije. 
JAN NOVAK: Na Gorenjskem živi približno desetina prebivalcev Slovenije. Regija ima najnižjo brezposelnost v državi, ki je trenutno 7,7%. A ta podatek je lahko zavajajoč. Zaradi pomanjkanja ustreznih delovnih mest je več kot četrtina Gorenjcev zaposlenih izven regije. V zadnjih letih gorenjsko gospodarstvo vse bolj nazaduje. 
ROK ŠIMENC (direktor Gorenjske razvojne agencije): Gorenjska je v preteklih letih zadela kar nekakšna kriza, nekatera podjetja so se pobrala, nekatera pač ne. 
NOVAK. Nov gorenjski razvojni program do leta 2020 predvideva 41 regijskih projektov, skupaj so vredni 600 milijonov evrov. Velik potencial ima Gorenjska predvsem v razvoju turizma in lesnopredelovalni industriji. 
Dr. MIRO CERAR (predsednik vlade): Tukaj mislim, da lesna industrija ima številne priložnosti, v prihodnje še posebej, kar ima tudi vlada za osnovno preokupacijo izboljšati delovanje te gozdno lesne verige v Sloveniji, tako tudi na Gorenjskem. Zelo pomembno je to, da regija, torej občine tu in celotna regija sama pokaže vizijo razvoja, da je čim bolj proaktivna v tem smislu. 
NOVAK: A najprej mora biti urejena vsaj osnovna infrastruktura. Predvsem ceste. Bled, svetovno znani turistični biser, obvoznico čaka že desetletja. Minister Gašperšič je danes jasno povedal, da brez dodatnega finančnega vira ceste ne bo. Ta vir pa je infrastrukturni cent. Današnjega srečanja na Brdu se protestno niso udeležili gorenjski župani. Nezadovoljni so zaradi neuspelih pogajanj o povprečnini. 
Dr. CERAR: Je to pač neka zamujena priložnost, da izmenjamo stališča o različnih vprašanjih glede regije. 
NOVAK: Večina županov je bila kritična do celotnega vladnega obiska. Po mnenju nekaterih je bil ta vse preveč v luči slikanja ob sicer res veliki gorenjski in s tem slovenski pridobitvi v Planici. 
BERGANT: No, zdaj pa k jedru tega spora. Potem ko je Državni zbor s sprejetjem zakona o izvrševanju proračuna za prihodnji dve leti določil povprečnino za občine v višini 522 evrov, in s tem zavrnil želje županov po nekoliko višjem znesku, bodo v marsikateri občini očitno imeli hude težave z izvajanjem zakonsko določenih nalog, kar je tudi smisel povprečnine. Upočasnila se bodo predvsem vlaganja, ki narekujejo razvoj...

 


Nazaj na seznam objav

Vprašaj, predlagaj...

Pošlji nam svoje vprašanje, sporočilo ali mnenje,

mi bomo poiskali odgovor.

 

Preberi več

 

Pridruži se

Želiš aktivno sodelovati pri spremembah v Kranju,

biti obveščen o pomembnih temah in dogodkih?

 

Preberi več

 

Vprašaj, predlagaj...

Pošlji nam svoje vprašanje, sporočilo ali mnenje,

mi bomo poiskali odgovor.

 

Preberi več

 

Podpri nas

V skladu z zakonom lahko lahko donirate del dohodnine. Želite podpreti naše delo? 

 

Preberi več